Process Communication Model sau câteva idei inedite despre filozofia comunicării
Cu toții suntem preocupați și ne dorim să învățăm să comunicăm mai eficient și să ne facem înțeleși mai rapid, ușor și clar. Secretul unei comunicări de succes nu este atât de complicat pe cât pare la o primă vedere. De-a lungul timpului, s-au scris foarte multe tratate și cărți în ceea ce privește comunicarea, ce este aceasta și cum o putem optimiza.
Specialiștii în domeniu, parcurg ani îndelungați de studiu și stagii, dezvoltându-și abilitățile de comunicare. Însă pentru publicul larg, care dorește să achiziționeze și să dezvolte o comunicare mai eficientă într-un timp relativ scurt și să înțeleagă mai rapid tipul de personalitate al interlocutorului său, modelul Process Communication, creat pe baza studiilor realizate de psihologul american Taibi Kaher și preluat și adaptat de psihologul Gerald Collignon în cartea ”Cum să le spun… Process Communication” dezvăluie secretul.Aceasta este varianta cea mai rapidă și accesibilă pentru a înțelege modelul de comunicare. Metoda Process Communication este un instrument prețios atât pentru înțelegerea și aprecirea de sine cât și a celorlalți.
Haideți să vedem ce reprezintă mai exact și cum functionează modelul Process Communication, care sunt cele 6 sisteme perceptuale descoperite de dr. Kaher [gânduri – opinii – emoții – acțiuni – reacții – reflecții] și care sunt cele 6 tipuri de personalitate [rebel – gânditor – perseverent – empatic – imaginator – promotor] cum le identificăm, ce informațtii ne pot oferi și care sunt acestea.
Tipurile de personalitate ne furnizează trei informații esențiale despre persoana din fața noastră:
- principala sursă de motivație personală
- modul preferat de comunicare
- modul personal de a genera stres
Este important de menționat că personalitatea fiecăruia cuprinde toate aceste 6 tipuri, dar ordinea și intensitatea cu care se manifestă la fiecare persoană diferă sau, mai simplu explicat, doar un anumit tip dintre cele 6 este cel dominant, numit ”baza”.
Fiecărui tip de personalitate îi corespund:
- anumite caracteristici comportamentale: un anumit mod de acțiune preferat, stil de viață și de lucru, stil vestimentar
- un mod principal și personalizat de percepție a lumii
- un ”canal de comunicare” preferat și utilizat cu succes în colaborarea cu interlocutorii
- anumite nevoi psihologice sau întrebări existențiale și un mod unic de satisfacere al acestora, de care depinde gestionarea eficientă sau dezastruoasă a stresului
De ce este considerată eficientă metoda Process Communication și cum anume ne poate ajuta?
- Ne ajută să identificăm fațetele propriului comportament.
- Ne ajută să înțelegem cum ”funcționează” interlocutorii noștri și ce tip de comunicare putem aborda astfel încât să ne facem corect înțeleși.
- Ne ajută să ocolim ”comunicarea ratată” și să identificăm tipul de driver pentru fiecare tip de personalite în parte.
1. Tipul empatic → percepe lumea prin filtrul emoțiilor sale, prin ceea ce simte. Deține o capacitate mare de a se dărui, de a crea armonie în jurul lor și de a fi preponderent atent la nevoile celorlalți; își folosește sentimentele pentru a se exprima; caută să creeze și să încurajeze colaborarea și relațiile, detestă conflictele și neînțelegerile
- Puncte forte: compasiunea, sensibilitatea și căldura sufletească de care dă dovadă.
- Nevoia psihologică → recunoașterea ca persoană, să fie acceptat(ă), apreciat(ă) și iubit(ă), iar mediul să răspundă pozitiv nevoilor sale senzoriale. Dacă este privat(ă) de recunoșterea necondiționată, persoana empatică poate intra sub stres, încercând satisfacerea nevoilor într-o manieră negativă (tendința de a face prea mult, cu scopul inconștient de a fi respins).
- Tipar comportamental → ton plângăcios al vocii, tendință de a se supraadapta, subestima și denigra, dificultate în a lua decizii.
- Driver-ul identificat →”Fă pe plac” tradus prin tendința de a se concentra mai mult pe nevoile celorlalți. decât pe satisfacerea propriilor dorințe și nevoi.
- Întrebarea existențială →”Sunt demn(ă) de a fi iubit(ă)?” trimite la nevoia psihologică de a fi recunoscut(ă) ca persoană.
- Ce trebuie făcut? → dați dovadă de căldură, înțelegere și o atitudine pozitivă și binevoitoare.
2. Tipul gânditor→ percepe lumea din jurul lui în termenii de eficiență, este o persoană foarte organizată, competentă și serioasă, înainte de a trage concluzii se documentează despre situație, extrage informațiile inportante, planifică totul în detaliu și într-un mod foarte logic, funcțional și structurat; are de asemenea simțul responsabilității foarte dezvoltat.
- Puncte forte: responsabil(ă), ordonat(ă), punctual(ă), organizat(ă), logic(ă) în gîndire.
- Nevoia psihologică → recunoașterea muncii, a gândirii logice și analitice, structurarea timpului; dacă este privat(ă) de nevoia psihologică de bază, se va forța să fie perfect(ă), nu va delega și va încerca să se descurce de unul singur(ă), cu riscul unui consum mare de resurse.
- Tipar comportamental → ton al vocii măsurat, de obicei face mai mult decât e cazul, detaliază prea mult, dificultăți în a delega sarcini altor persoane.
- Driver-ul identificat →”Fii perfect(ă)”
- Întrebarea existențială →”Sunt competent(ă)?” trimite la nevoia de a fi apreciat(ă) și recunoscut(ă) pentru cantitatea și calitatea muncii depuse, a rezultatelor obținute, precum și a capacității de analiză și sinteză deosebite de care dă dovadă în mod constant.
- Ce trebuie făcut? → recunoașteți-i cunoștințele, rezultatele și competențele avansate de care dă dovadă.
3. Tipul rebel→ percepe lumea din jurul lui în termeni de divertisment sau joacă; prin definiție, se află în afara oricăror norme previzibile, sunt spontani, energici, creativi, originali și au o lejeritate în a-și exprima sentimentele și ideile.
- Puncte forte: spontan(ă), creativ(ă), ludic(ă), glumeț/glumeață.
- Nevoia psihologică → nevoia de contact, de recunoștere și apreciere a creativității; dacă este privat de nevoia psihologică de bază, tipul rebel va deveni acuzator și răzbunător, îi este dificil să respecte sarcini exigente sau să urmeze un fir directiv, de asemenea, dacă sarcina devine monotonă se poate plictisi ușor și nivelul de motivație scade vertiginos.
- Tipar comportamental → ton obosit al vocii, ezită să răspundă direct la întrebări, nu pune întrebări clare, se simte depășit de situație și are tendința de a pune/ruga pe ceilalți să realizeze munca în locul lui.
- Driver-ul identificat →”Fă eforturi”
- Întrebarea existențială →”Sunt acceptabil(ă)?” trimite la nevoia psihologică de a avea legături și contacte pozitive, bazate pe schimburi ludice, originalitate și creativitate.
- Ce trebuie făcut? → Fiți sensibili și emotivi, glumiți, faceți-l să râdă.
4. Tipul imaginator→ percepe lumea din jurul lui în termeni de solitudine, grijă pentru timpul personal; are o lume interioară intensă și bogată, din care puține lucruri ies la suprafață; la o primă vedere poate părea absent sau că evită interacțiunea și nu se simte în largul lui când e în centrul atenției; optează pentru liniște în favoarea puterii.
- Punte forte: reflexiv(ă), imaginativ(ă), calm(ă), introspectiv(ă).
- Nevoia psihologică → de timp pentru sine însuși și singurătate, dacă este privat de nevoia psihologică de bază, tipul imaginator va bate în retragere și poate încerca sentimente de deprimare.
- Tipar comportamental → voce monotonă, are tendința de a se complace și de a se simți deranjat de diverse situații, își exprimă rar, aproape niciodată sentimentele; se simte în elementul lui când are de realizat sarcini concrete.
- Driver-ul identificat →”Fii puternic(ă)”
- Întrebarea existențială →”Sunt dorit(ă)?” trimite la nevoia psihologică de a fi ales sau chemat de către o altă persoană; tipul imaginator apreciază să fie ghidat și să primească directive clare pe care să le urmeze.
- Ce trebuie făcut? → oferiți-i o direcție clară și detaliată pe care să o urmeze, cereți punctual ce aveți nevoie de la el, fiți transparenți și expliciți în așteptările pe care le aveți de la el.
5. Tipul perseverent→ percepe lumea din jurul lui în termeni de responsabilitate, seriozitate, perseverență, atingerea obiectivelor propuse; interpretează mediul înconjurător prin prisma principiilor și valorilor personale, deține o mare capacitate de a formula opinii, convingeri și judecăți; are tendința de a avea așteptări înalte de la propria persoană, dar și de la ceilalți.
- Puncte forte: atent(ă) la detalii, implicat(ă), responsabil(ă), conștiincios(ă).
- Nevoia psihologică → recunoașterea muncii, a valorilor și convingerilor personale, dacă este privat de nevoia psihologică de bază, își va impune propriul punct de vedere și convingeri, se va focusa pe greșelile celorlalți, nu va mai delega și va încerca să rezolve singur problemele, va avea dificultăți în a-i asculta pe ceilalți.
- Tipar comportamental → folosește un ton acuzator și cuvinte complicate, detaliază excesiv, are obiceiul să critice și să pună accentul pe ce nu merge cum trebuie; are o atitudine autoritară, privire pătrunzătoare, iscoditoare, care poate părea severă.
- Driver-ul identificat →”Fii perfect(ă)”
- Întrebarea existențială →”Sunt demn(ă) de încredere?” trimite la nevoia de a fi recunoscut pentru convingerile și principiile sale, pentru implicarea în munca sau misiunea pe care o are de realizat și pe care dorește să o conducă în coerență cu propriul sistem de opinii și valori.
- Ce trebuie făcut? → recunoașteți-i nivelul de exigență și apreciați aspectele pozitive.
6. Tipul promotor→ percepe lumea din jurul lui în termeni de andrenalină, doză puternică de excitație într-un timp scurt, orentat înspre provocări, oportunități și acțiune; deține o putere mare de adaptare, o bună energie vitală, șarm, seducție; întâmpină două dificultăți pe care le gestionează cu greu: exprimarea sentimentelor (considerată ca un semn de slăbiciune) și dependența (ceilalți se pot descurca fără mine); este un solitar înnăscut, relațiile de durată pe care le are, se datorează celorlalte persoane care preiau inițiativa și întrețin prietenia.
- Puncte forte: adaptabil(ă), persuasiv(ă), fermecător/fermecătoare, șarmant(ă), oportunist(ă).
- Nevoia psihologică → nevoia de andrenalină, acțiune și de senzații tari într-un timp cât mai scurt; dacă este privat de nevoia psihologică de bază, acesta poate avea tendința să-și asume riscuri excesive, să abandoneze proiectele pe care le inițiază, să-și piardă rapid interesul și motivația.
- Tipar comportamental → voce monotonă, are tendința de a-i abandona pe cei din jur, manifestă sentiment de iritabilitate în fața neputinței; capacitate de a fi ferm și direct.
- Driver-ul identificat →”Fii puternic(ă)”
- Întrebarea existențială →” Sunt viu/vie?” trimite la nevoia de ”excitație”, provocare și entuziasm.
- Ce trebuie făcut? → fiți directivi, faceți cereri clare, spuneți cu exactitate ce doriți de la ei, propuneți diverse încercări și provocări.