Scurt checklist pentru identificarea nevoii de a apela la psihoterapie
Dacă te simți copleșit de prea multă informație care trimite la terapie și nu îți dai seama dacă problemele cu care te confrunți necesită cu adevărat intervenție terapeutică, înainte de a programa o ședință la un psihoterapeut încearcă să găsești un moment liber în care să fii singur(ă) într-un spațiu liniștit și răspunde (de preferabil în scris) la următoarele întrebări, care te pot ajuta să conștientizezi mai bine nevoile pe care le ai în momentul de față:
- Cât de fericit(ă) și împlinit(ă) te simți în legătură cu ce ai obținut până acum în viață?
- Consideri că satisfacția rezultatelor este pe măsura eforturilor depuse?
- Ar exista aspecte ale vietii tale care ar putea fi îmbunătățite, dacă da, care ar fi acestea?
- Simți în ultimul timp o nevoie permanentă și persistentă de schimbare, de cunoaștere mai aprofundată a propriei persoane?
- Îți dorești să deprinzi comportamente noi, mai sănătoase și mai eficiente?
- Simți că nu reușești să găsești de unul singur soluții la problemele cu care te confrunți și la greutățile care te apasă, deși ai încercat tot ce a stat în putința ta?
- Te simți “blocat(ă)” într-o viață sau o etapă a vieții tale care simți că nu te mai reprezintă și îți dorești o schimbare, dar ți-e frică sau eziți să o faci?
- Sunt momente în care te simți neînțeles/neînțeleasă sau neacceptat(ă) de cei din jurul tău?
- Identifici vreun dezechilibru între viața personală, socială și cea profesională?
- Observi că nu mai ai timp pentru tine și pentru pasiunile tale?
- Întâmpini dificultăți în gestionarea timpului și a resurselor de care dispui?
- Sunt momente când te simți singur, marginalizat și fără speranță?
- Cât de mult contează ce cred ceilalți despre tine și cum îți influențează și afectează starea?
- Experimentezi dificultăți în exprimarea dorințelor, nevoilor, credințelor sau sentimentelor în relația cu ceilalți?
- Consideri că nu știi cum să setezi limite sănătoase pentru tine și pentru cei din jurul tău?
- Ți se întâmplă să îți propui o schimbare (voi începe de mâine o dietă, mă voi apuca de sport, voi socializa mai mult) dar nu reușești să îți ții promisiunea făcută față de tine însuți?
- Există momente când te simți distras(ă)/decuplat(ă) de tine însuți și de ceilalti, sau de momentul prezent, pierdut în gânduri trecute sau viitoare?
- Ai perioade când te simți copleșit de gânduri critice și îți este dificil să găsești o armonie între nevoile tale fizice, emoționale și spirituale?
- Te simți fără energie, mereu obosit(ă) și depăsit(ă) de situatie?
În cazul în care observi că unele răspunsuri la aceste întrebări sunt afirmative, este posibil să ai nevoie de psihoterapie pentru a fi ascultat, ajutat și sprijinit în abordarea problemelor cu care te confrunți. Deși pare dificil, cu sprijinul și ajutorul specializat potrivit, aceste dificultăți pot fi înțelese, acceptate și depășite. Voi reveni în curând cu un alt articol în care o să explic mai în detaliu cum îți poți alege psihoterapeutul potrivit pentru tine, ce abilități și calități ar fi necesar să dețină, pentru a te ajuta în cel mai eficient mod.