În ultimii ani, s-a vorbit foarte mult despre meditație și practica mindfulness, mai ales în cărțile de psihologie și self-help. Viteza cu care ne trăim viața, alergând de la un lucru de realizat la altul, sau de la o responsabiliate și obligație la alta, ne face să trăim pentru a bifa îndeplinirea cu succes a sarcinilor de realizat, după care cădem extenuați, pentru a o lua de la capăt a doua zi.
Modul acesta de-a trăi, în continuă alergătură și conduși de șirul neîntrerupt de așteptări pe care le avem de la noi înșine, precum și pe care le au ceilalți de la noi, poate deveni stresant și extenuant în timp. Simțim nevoia de a fi mai conectați la ceea ce suntem, la propriul corp și la propria minte, iar practica mindfulness exact asta ne amintește: cum putem produce schimbarea, să identificăm și să facem trecerea de la modul a face la modul de a fi, prin folosirea atenției non-evaluative, a respirației profunde și a conștientizării momentului prezent.
Haideți să vedem ce este mai exact pactica mindfulness, cum se folosește și la ce ajută. Mindfulness este starea de prezență pură, de concentrare a atenției, de conștientizare, de focus pe momentul prezent, pe aici și acum și este considerată o practică de meditație. Mindfulness, deşi o considerăm de actualitate, este o practică străveche care ne învață cum să trăim viața mai conectați, mai conștienți și mai autentic.
De-a lungul timpului, oamenii au folosit diverse tehnici şi metode pentru a progresa către starea de bine prin concentrarea atenţiei şi prin acordarea la clipa prezentă. Inițial a fost cunoscută din perspectiva meditației budiste, dar în esență, mindfulness este o practică universală, fiindcă atenția și conștientizarea sunt capacități umane înnăscute pe care le deținem cu toții. În ultima perioadă, studiile în domeniu au demonstrat faptul că a avea o stare de atenţie conştientă (mindful awareness), adică a participa la bogăţia experienţei de aici şi acum, este extrem de benefică și conduce la:
- o stare de relaxare profundă și la reducerea stresului
- ameliorarea stării generale de sănătate
- îmbunătățirea funcţiilor mintale (atenție, analiză, concentrare)
- îmbunătățirea relaţiilor intrapersonale și interpersonale
Conform lui Jon Kabat-Zinn, care a studiat mult timp efectele benefice ale meditației asupra sănătătii, mindfulness este văzută ca fiind o formă de atenție nemijlocită, care face ca mintea să fie focalizată asupra momentului prezent. Beneficiul cel mai important al practicării meditației, este că starea de mindfulness este o formă de relaţionare sănătoasă cu propria persoană, ceea ce ajută la o percepere mai bună a stresului şi o gestionare mai eficientă a acestuia, precum şi în controlul şi diminuarea nivelului de anxietate. Putem afirma că mindfulness reprezintă procesul de concentrare deliberată al atenţiei asupra momentului prezent, într-un mod non-evaluativ.
Mindfulness mai reprezintă şi un mod de a te împrieteni cu propria persoană, de a-ţi deveni cel mai bun prieten, de a te asculta, înţelege și accepta. Prin conştientizarea experienţelor neîntrerupte, se creează o legătură care controlează anumite circuite sociale şi emoţionale din creier.
Această formă veche şi utilă de conştientizare exploatează circuitele sociale ale creierului, astfel încât să ne permită să dezvoltăm o relaţie cu propria minte și ne ajută să identificăm și accesăm resurse interioare profunde de învățare, creștere, vindecare și de transformare a modului în care înțelegem cine suntem cu adevărat, care ne sunt nevoile și prioritățile în viață. Cercetările ştiinţifice demonstrează că practicile mindfulness îmbunătăţesc considerabil funcţionarea organismului:
- influențează vindecarea organismului
- generează răspunsul imun
- reduc reactivitatea la stres
- creează un sentiment general de bunăstare
Într-unul dintre cele mai interesante studii, oamenii de ştiinţă au explorat efectele meditaţiei mindfulness asupra creierului şi sistemului imuntar. În cadrul studiilor s-a urmărit modul în care meditaţia mindfulness schimbă zone ale creierului din emisfera stângă, responsabile de emoţiile pozitive şi rezilienţa, precum și efectele meditaţiei mindfulness asupra reducerii stresului şi al anxietăţii.
Din concluziile studiului reiese că tehnicile utilizate în cadrul meditaţiei reprezintă o strategie puternică de combatere a stresului şi îmbunătăţeşte modul în care persoanele reacţionează comportamental şi afectiv la evenimentele de viaţă. Nenumărate cercetări asupra beneficiilor pe termen lung aduse de meditaţie au stabilit că poate să influenţeze trăsăturile de personalitate, comportamentele precum şi atitudinile.
În cazul tulburării de anxietate, meditaţia poate întrerupe matricile mintale obsesive şi ajută la restructurarea constructivă a gândurilor. De asemenea, s-a demonstrat că meditaţia făcută cu regularitate, reduce anxietatea şi neliniştea cronică.
Printre cele mai importante şi cunoscute beneficii ale meditației mindfulness identificate în urma studiilor menționate anterior și cercetărilor realizate se numără:
- reducerea oboselii, a stresului și al anxietății
- dezvoltarea atenției pure, a vigilenței și a discernământului
- creșterea motivației, a disciplinei și a perseverenței
- creşterea nivelului de energie şi productivitate
- scăderea autocriticii și a suferinței și a durerii
- acceptarea mai ușoară a situațiilor imprevizibile
- îmbunătățirea memoriei de lucru
- sporirea obiectivităţii și dezvoltarea gândirii critice
- stimularea creativității și a imaginației
- creşterea respectului şi a stimei de sine
- amplificarea sentimentului de identitate
- creșterea rezilienței, a stăpânirii de sine și a compasiunii